Rouwverwerking

Rouw is...

Rouw is het verwerkingsproces van emoties en pijn wanneer je iemand verliest, die je dierbaar is. Het kent geen vaste regels. Er is geen stappenplan dat je kunt volgen om door jouw rouwproces heen te komen.

Is het niet nu, dan wel later

Belangrijk is om rouw een kans te geven. Om jouw verdriet om het verlies er te laten zijn.    

Je gaat erdoorheen. Punt.

Het proces is tussen twee personen niet te vergelijken, want rouwen is voor iedereen anders. Het is een belangrijk proces om het verlies een plaats te geven in je leven van nu.

Zonder liefde is er geen rouw

Liefde zorgt voor een plek in hoofd en hart.
Juist jouw liefde maakt het verlies zwaar en is het 💜 werken.
Je beseft dat je, dat wat je hebt verloren mist, iedere dag, iedere minuut, iedere seconde.
Of het nu je baan is, een kind dat uitvliegt of een dierbare naaste die overlijdt.

Klaar met rouwen?

Rouwen kent geen regels en ook geen tijdslimiet. Het duurt zo lang als het duurt. Ook dat maakt het hard/t werken.
Want de buitenwereld vindt vaak al zo snel dat ‘het nu maar eens klaar moet zijn’, dat je ‘nu maar eens door moet gaan met je leven’.

Er zijn veel dingen die je kunt doen om te rouwen. Zorg dat het bij jouw past. Laat je door niemand zeggen hoe het moet.
Luister naar liefdevolle suggesties en volg je eigen pad.

Een ander helpen

Iemand in je naaste omgeving heeft iemand verloren. Je wilt de ander graag helpen. Je weet alleen niet hoe.

Wat kun je zeggen?
Wat kun je doen?

Soms is niets zeggen en eten koken al de juiste hulp die je kunt bieden. Er zijn voor de knuffels en de tranen.

Mijn liefdevolle suggestie voor jouw rouwproces

Schrijven maakt vrij. Met je pen op papier leg je een verbinding tussen hart en hoofd en wanneer je schrijft komen de woorden als vanzelf. Het papier heeft geen oordeel. Het is leeg en aanvaardt de inkt van jouw verdriet. Om jou te helpen bij jouw rouwproces heb ik het boek ‘Rouwen is hart werken’ gemaakt. Het is geen leesboek. Het is een verwerkingsboek. Het geeft ruimte aan emoties en verdriet.
Je kunt erin schrijven wat je wilt:
  • Je verdriet
  • Je vreugde
  • Je herinneringen
  • Je belevenissen
Alles om woorden te geven aan het rouwproces waar je of een dierbare inzit.

Wij begeleiden de nabestaanden met liefde & zorg ook na het uitvaartproces

Het boek ‘Rouw is... 💜 werken’ kun hieronder bestellen. Het is een cadeau vanuit je hart voor het hart.

Neem direct contact met ons op

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Telefoon: 075 – 75 03 271
Email: mirelle@ligthartuitvaartzorg.nl

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleider Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”