Ligthart Uitvaartverzorging https://www.ligthartuitvaartzorg.nl Voor uitvaartbegeleiding Thu, 28 May 2020 11:13:48 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.3 Wat zijn uw wensen na overlijden? Wat u mogelijk wil weten over resomeren. https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/resomeren/ Thu, 28 May 2020 11:13:48 +0000 https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/?p=13874 Wat is er mogelijk? Bij de wet is vastgelegd dat een overledene een goede bestemming moet krijgen. Tot nu toe hebben we een keuze uit begraven, cremeren, na goedkeuring doneren aan de wetenschap en in uitzonderlijke gevallen een zeemansgraf. Wat is resomeren? De techniek staat niet stil en er komt mogelijk nog een mogelijkheid bij: …

Wat zijn uw wensen na overlijden? Wat u mogelijk wil weten over resomeren. Lees verder »

The post Wat zijn uw wensen na overlijden? Wat u mogelijk wil weten over resomeren. appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
Wat is er mogelijk?

Bij de wet is vastgelegd dat een overledene een goede bestemming moet krijgen. Tot nu toe hebben we een keuze uit begraven, cremeren, na goedkeuring doneren aan de wetenschap en in uitzonderlijke gevallen een zeemansgraf.

Wat is resomeren?

De techniek staat niet stil en er komt mogelijk nog een mogelijkheid bij: Alkalische hydrolyse (resomeren). Resomeren is een nieuwe, duurzame manier om uw lichaam te laten ontbinden. Resomeren is een nieuwe milieuvriendelijke uitvaartmethode om een stoffelijk overschot op te lossen als alternatief voor het begraven en cremeren. Bij het resomeren wordt gebruik gemaakt van een stof en water waarin het lichaam vervolgens binnen 3 uur oplost. Dit scheikundig proces genaamd ‘alkalische hydrolyse’ vindt plaats in een speciaal ontworpen machine voor resomeren. In deze resomatie machine wordt een mengsel van kaliumhydroxide en water toegevoegd, waarna de temperatuur in de machine tot wel 180 graden Celcius stijgt. Ondanks deze hoge temperatuur kookt het mengsel zelf echter niet vanwege de verhoogde druk. Uiteindelijk blijft er een kleine hoeveelheid wit poeder over van de botten.

In sommige landen is het begraven, cremeren of resomeren van een lichaam al mogelijk. In Nederland is het volgens de wet nog niet mogelijk maar er zit wel veel potentieel in dit idee, aangezien het een duurzame manier is.

De Gezondheidsraad adviseert positief aan de minister van Binnenlandse Zaken over het toelaten van resomeren. Een speciaal samengestelde commissie heeft zich gebogen dit ethisch, religieus en maatschappelijk gevoelige vraagstuk.

Hoe werkt resomeren:

Op onderstaande site  wordt het stap voor stap uitgelegd: https://www.rememberme.nl/inspiratie/ecologische-uitvaart/alles-wat-je-moet-weten-over-resomeren of bekijk het filmpje.

 

 

The post Wat zijn uw wensen na overlijden? Wat u mogelijk wil weten over resomeren. appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
Een uitvaart in de huidige situatie: Minder mensen, meer verbondenheid https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/een-uitvaart-in-de-huidige-situatie-minder-mensen-meer-verbondenheid/ Fri, 01 May 2020 11:18:21 +0000 https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/?p=13867 Een inkijk in het leven van een uitvaartorganisatie:   Zondagochtend vroeg werden we gebeld door de familie. Moeder Sonja was in het ziekenhuis overleden. We mochten haar van de afdeling ophalen. Ik belde de chauffeur van de rouwauto uit zijn bed en sprong zelf onder de douche. Samen gingen we richting het ziekenhuis. Helaas, door …

Een uitvaart in de huidige situatie: Minder mensen, meer verbondenheid Lees verder »

The post Een uitvaart in de huidige situatie: Minder mensen, meer verbondenheid appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
Een inkijk in het leven van een uitvaartorganisatie:

 

Zondagochtend vroeg werden we gebeld door de familie. Moeder Sonja was in het ziekenhuis overleden. We mochten haar van de afdeling ophalen. Ik belde de chauffeur van de rouwauto uit zijn bed en sprong zelf onder de douche. Samen gingen we richting het ziekenhuis.

Helaas, door de huidige situatie konden we niet samen met de familie hun moeder wassen en aankleden. De dochters deden het zelf en wij adviseerden op afstand. Zo konden we met elkaar de 1,5 meter afstand waarborgen.

Na de verzorging brachten we moeder naar huis en bespraken we onder het genot van een kopje thee de uitvaart. Meteen vertelden de dochters dat moeder dol was op de natuur. Haar tuin stond vol met bloeiende bloemen en planten. Een lege stoel stond nog symbolisch in het midden van de tuin.

 

Bezoek aan de begraafplaats

Dinsdag gingen we langs de begraafplaats om een mooi plekje voor Sonja uit te zoeken. We kozen een zonnig plekje uitkijkend op een weiland. Ze moest dan wel andersom in het graf, maar ook dat is mogelijk.

De kerk bij de begraafplaats is anders dan anders. Voor de ceremonie is een kleine ruimte beneden en een grote ruimte boven. De steile trap is dan wel een uitdaging. Gezamenlijk kwamen we op het idee om de plechtigheid buiten te organiseren. Vlakbij het uitgekozen graf was een geschikt stukje natuur. Ook de muziek moest buiten worden verzorgd. Dat bleek geen probleem. Alles zat mee, ook het weer zag er goed uit. Het zou een stralende zonnige dag worden.

 

Dag van de uitvaart

Zaterdag was de uitvaart. Vroeg in de ochtend hebben we met een meetlint 30 stoelen geplaatst, zodat iedereen op gepaste afstand van elkaar kon zitten. Gezinnen mogen wel naast elkaar. We hadden de mensen die niet bij de uitvaart konden zijn, gevraagd om een erehaag te vormen. Collega’s van Sonja en ook vele vrienden, buren en bekenden van de familie stonden in de haag. Het was een mooi en indrukwekkend lint van mensen. Rijdend door deze laatste groet van bloemen en mensen kwamen we aan op de begraafplaats. De familie droeg de kist naar de aangegeven plaats terwijl haar muziek speelde.  De aanwezigen konden allemaal op gepaste afstand rondom Sonja zitten. In de natuur en omringd door bloemen, bijen en vogels gaven we met elkaar gehoor aan haar laatste wens. Het gezin kijkt terug op een warme uitvaart.

Minder mensen bij een uitvaart doet niets af aan de verbondenheid. Het gaat nu echt om de intensiteit van het afscheid nemen.

Uitvaart in de natuur

The post Een uitvaart in de huidige situatie: Minder mensen, meer verbondenheid appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
Wat past er bij de overledene? https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/wat-past-er-bij-de-overledene/ Tue, 25 Feb 2020 16:01:40 +0000 http://www.ligthartuitvaartzorg.nl/?p=13837 Een eerste keuze bij een overlijden is die tussen begraven of cremeren. Als u niet weet wat de overledene zou hebben gekozen, kunt u als nabestaande zelf de keus maken. Weet u niet goed wat u moet kiezen, dan kunt u met ons overleggen. Gezamenlijk komen we tot het juiste besluit. Afgezien van geloofsovertuiging is …

Wat past er bij de overledene? Lees verder »

The post Wat past er bij de overledene? appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>

Een eerste keuze bij een overlijden is die tussen begraven of cremeren. Als u niet weet wat de overledene zou hebben gekozen, kunt u als nabestaande zelf de keus maken. Weet u niet goed wat u moet kiezen, dan kunt u met ons overleggen. Gezamenlijk komen we tot het juiste besluit.

Afgezien van geloofsovertuiging is het voordeel van een graf dat er een gedenkplek is. Het feit dat het lichaam van de overledene er nog is, biedt troost. Als er sprake is van een familiegraf, is de keus eenvoudig.

Bij een crematie beslissen de nabestaanden of de urn meegaat naar huis, wordt bijgezet in een urnengraf of urnenmuur, of dat de as wordt uitgestrooid op een speciale plek. Misschien wel de lievelingsplek van de overledene. Ook nu geldt dat bij twijfel wij u kunnen helpen om tot de juiste keus te komen.

Blijvende herinnering

Na een begrafenis biedt Ligthart Uitvaartzorg een tijdelijke grafmarkering aan, zodat het graf snel na de begrafenis een naam krijgt. Het is dan fijn om tijdens een bezoek aan het graf te kijken naar de resterende bloemen en de naam van uw dierbare.

In de moeilijke periode na de uitvaart wordt er ook nagedacht over een urn of grafsteen. Bij Cees Woud Natuursteen krijgt u de begeleiding waar u behoefte aan heeft.

Van een eerste schetsontwerp tot de uitvoering. Zij verzorgen nadien ook het plaatsen op het graf en de service daarna. Zij helpen u bij het maken van een persoonlijk monument, want iedere persoon is immers uniek.

Een tweede leven

Grafmonumenten hebben het eeuwige leven. Als een graf na 20 jaar wordt teruggegeven aan de gemeente verdwijnt ook de steen. Cees kan met toestemming van de nabestaanden de steen een nieuw leven geven, informeer hiernaar bij een bezoek. Bijna alles is mogelijk. Meestal wordt het grafmonument gemaakt van duurzaam en onderhoudsarm graniet, maar ook van hardsteen of marmer. Natuurlijk kunnen Cees en Marian Woud u adviseren in monumenten van glas, roestvrijstaal of brons.

Cees en Marian kunnen u ook helpen met een mooie urn, zoals een waterurn, een monument in uw tuin of op de begraafplaats bij een graf.

Ambachtelijk, met zorg en liefde voor u gemaakt.

Voor meer informatie vindt u op de site van Woud Natuursteen: https://ceeswoudnatuursteen.nl

The post Wat past er bij de overledene? appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
Wat hoort tijdens de uitvaart https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/wat-hoort-tijdens-de-uitvaart/ Tue, 11 Feb 2020 09:48:52 +0000 http://www.ligthartuitvaartzorg.nl/?p=13821 De melding In een familie is iemand overleden. Na een telefoontje rijden we zo spoedig die kant op. We luisteren naar de wensen en bieden een luisterend oor voor wat er speelt. Gezamenlijk gaan we de week door tot  de dag aan van de uitvaart aanbreekt. De familie gaat zenuwachtig nog een keer naar het …

Wat hoort tijdens de uitvaart Lees verder »

The post Wat hoort tijdens de uitvaart appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>

De melding

In een familie is iemand overleden. Na een telefoontje rijden we zo spoedig die kant op. We luisteren naar de wensen en bieden een luisterend oor voor wat er speelt. Gezamenlijk gaan we de week door tot  de dag aan van de uitvaart aanbreekt. De familie gaat zenuwachtig nog een keer naar het toilet, nemen de speech nog evendoor en samen bekijken we de aula.

Nu moet mij even iets van het hart. 

Al geruime tijd valt het mij op dat het in de ontvangstruimte vaak een drukte van belang is. Soms moet ik mijn stem verheffen om aandacht te vragen en stel regelmatig de vraag of men hun mobiele telefoon uit willen zetten. Vele mensen duiken hun tassen in om dit te doen.

De uitvaart begint

Vandaag was de familie al in de aula en het eerste muzieknummer werd ingezet. U moet weten dat de familie veel moeite heeft gedaan om mooie en passende muziekstukken uit te zoeken. Vriendelijk verzoek ik de mensen om naar binnen te gaan. Al vaak valt het de aulamedewerkers, de gastvrouwen en mij op dat mensen druk pratend de aula binnenkomen. Pratend en lachend over het weekend of wat ze zoal hebben meegemaakt. Sommigen zijn zich blijkbaar niet bewust van de muziek of de ruimte die ze betreden. We vragen opnieuw of ze in stilte willen binnenkomen, maar hun gesprek is erg belangrijk.

Ook tijdens de dienst, terwijl mooie woorden worden gesproken door familie en vrienden zijn er mensen er niet met hun volle aandacht bij zijn. Dat mag natuurlijk, maar dan vraag ik mij wel eens af waarom deze mensen toch komen. Helaas ging er vandaag toch weer een telefoon af tijdens een prachtig ingetogen nummer.

Na de plechtigheid heerst er in de koffiekamer een sfeer van ontlading. Herinneringen worden opgehaald en dat is fijn.

Even met jullie delen

Door deze ervaring met jullie te delen, wil ik jullie bewust maken wat bovenstaande voor een effect op nabestaanden kan hebben. Ik wil jullie vragen om rekening te houden met mensen in de zaal die in een emotionele en zware periode zitten. Voor hen zou het fijn zijn als daar rekening mee wordt gehouden en respect naar hen en de familie wordt getoond.

Dank daarvoor.

The post Wat hoort tijdens de uitvaart appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
Rouwverwerking en weer verder (over nazorg en digitale nazorg) https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/rouwverwerking-en-weer-verder-over-nazorg-en-digitale-nazorg/ https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/rouwverwerking-en-weer-verder-over-nazorg-en-digitale-nazorg/#respond Sun, 07 Apr 2019 19:11:30 +0000 http://www.ligthartuitvaartzorg.nl/?p=12141 Iedereen maakt ingrijpende verliezen mee: niet alleen door de dood maar ook door het leven. Eén van de ingrijpendste verliezen is het verlies van een dierbare door overlijden. Aandacht voor rouwprocessen is belangrijk om de weg naar aanvaarding en heling te kunnen vinden. Het helingsproces heeft tijd nodig. Nazorg Om nabestaanden te begeleiden tijdens deze …

Rouwverwerking en weer verder (over nazorg en digitale nazorg) Lees verder »

The post Rouwverwerking en weer verder (over nazorg en digitale nazorg) appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
Iedereen maakt ingrijpende verliezen mee: niet alleen door de dood maar ook door het leven. Eén van de ingrijpendste verliezen is het verlies van een dierbare door overlijden. Aandacht voor rouwprocessen is belangrijk om de weg naar aanvaarding en heling te kunnen vinden. Het helingsproces heeft tijd nodig.

Nazorg

Om nabestaanden te begeleiden tijdens deze moeilijk periode biedt Mirelle van Ligthart Uitvaartzorg nazorg aan. Ninke Kaij van Nunazorg neemt contact met u op om te vragen hoe het met u gaat en wat zij voor u kan betekenen.

Na de uitvaart kunnen er verschillende vragen ontstaan over de nieuwe situatie en over alles wat er op nabestaandenafkomt. Het huidige aanbod in nazorg is onduidelijk en bereikt de nabestaanden onvoldoende of helemaal niet. Nunazorg brengt hierin verandering.

Vragen en emoties

Verlies van een dierbare is ingrijpend en betekent altijd verandering. “Waar moet ik beginnen?”, “Wat vang ik nu met mijn leven aan?”, “Wat heb ik allemaal te regelen?” zijn vragen die mensen stellen nadat ze een verlies hebben geleden. Niet iedereen kan zelf met deze vragen uit de voeten. Ninke helpt u, als u daar behoefte aan heeft, een antwoord te vinden op praktische vragen en op eventuele emotionele hulpvragen zoals: “Is het normaal wat ik nu ervaar?” en “Hebben anderen dit ook?”

Digitale nazorg

Toegang tot apparatuur na overlijden

Hoe krijg je als nabestaande toegang tot bijvoorbeeld contacten, foto’s of documenten, noodzakelijk voor de administratie, verwerking of als dierbare herinnering als dit is beveiligd met een wachtwoord of een toestelcode? En wat te doen bij fysiek defecte apparatuur als gevolg van een ongeluk of ramp? Moet je nu wel of niet de social media en online diensten van de overledene opzeggen en hoe voorkom je identiteitsfraude?

Niet alles zomaar (laten) opzeggen!

Maar wat blijkt? Vrijwel iedereen heeft een mobiele telefoon en steeds meer mensen hebben online accounts en maken gebruik van digitale opslagdiensten. Ondertussen is gebleken dat het meteen (laten) opzeggen tegenwoordig niet meer de beste oplossing is. Zo is de voicemail van de overledene niet meer beschikbaar als het telefoonabonnement wordt beëindigd, zijn (oude) WhatsApp-chats uiteindelijk niet meer te lezen en worden er geen bevestiging Sms’jes meer verzonden als die telefoon werd gebruikt voor beveiliging (twee-stap-verificatie).

Maar ook wanneer online opslagdiensten als Google Drive, OneDrive van Microsoft of iCloud van Apple worden beëindigd, kunnen nabestaanden nooit meer over dierbare of belangrijke data beschikken die daar stond bewaard.

Het bedrijf Digitale Nazorg heeft de expertise op het gebied van innovatie en technische oplossingen bij de digitale nalatenschap.

Ons werk houdt niet op na de uitvaart. Wij helpen en adviseren u graag om u verder te helpen.

The post Rouwverwerking en weer verder (over nazorg en digitale nazorg) appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/rouwverwerking-en-weer-verder-over-nazorg-en-digitale-nazorg/feed/ 0
Muziek zegt meer dan 1000 woorden https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/muziek-zegt-meer-dan-1000-woorden/ https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/muziek-zegt-meer-dan-1000-woorden/#respond Mon, 18 Mar 2019 16:35:23 +0000 http://www.ligthartuitvaartzorg.nl/?p=12132 Muziek om naar te luisteren Wat doet muziek met je? Word je er vrolijk van of juist verdrietig? Sommige muziekstukken roepen een moment in je leven op. Muziek is zeer persoonlijk. Soms vragen mensen onze mening en stellen wij vragen. Wie was de overledene, wat was zijn/haar lievelingsmuziek of welke muziekkeuze hoort bij een belangrijke …

Muziek zegt meer dan 1000 woorden Lees verder »

The post Muziek zegt meer dan 1000 woorden appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
Muziek om naar te luisteren

Wat doet muziek met je? Word je er vrolijk van of juist verdrietig? Sommige muziekstukken roepen een moment in je leven op.

Muziek is zeer persoonlijk. Soms vragen mensen onze mening en stellen wij vragen. Wie was de overledene, wat was zijn/haar lievelingsmuziek of welke muziekkeuze hoort bij een belangrijke gebeurtenis in het leven van de overledene? Ging hij/zij vaak naar een concert?

 

Muziek tijdens de uitvaart

‘Time to say goodbye’ van Andrea Bocelli en Sarah Brightman, ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij of ‘Afscheid nemen bestaat niet’ van Marco Borsato zijn favoriet en worden regelmatig afgespeeld tijdens de uitvaart. Dit is mooie muziek, maar bij het kiezen van de muziek voor de uitvaart kan je je ook de volgende vragen stellen: welk muziekstuk past er bij de sprekers? Wat wil je vertellen met het muziekstuk? Muziek die gaat over doorleven, afscheid nemen, troost of rouw.

Tijdens een uitvaart worden meestal 3 of 4 nummers gekozen. Vooral het laatste nummer tijdens de afscheidsplechtigheid blijven veel mensen zich herinneren. Sommige muziekstukken zijn zo aan iemand verbonden. Als je dan een bepaald liedje hoort, moet je aan hem/haar denken.

 

Welke muziek wil jij op je uitvaart?

Welke muziekwil je op jouw uitvaart laten horen? Heb je daar wel eens over nagedacht? Zijn dat je favoriete liedjes of juist liedjes die over afscheid gaan in het genre waar je van houdt?

Angelique Stein helpt ons zoeken naar speciale verzoeken. Bepaalde uitvoeringen, weghalen van applaus of oude nummers die alleen nog op lp te verkrijgen is. Anqelique weet altijd raad. https://www.angeliquestein.nl

Keuze live of cd

Ook kan je kiezen voor een popkoor, kapiteinskoor of zussen die eigen muziekstukken hebben ingestudeerd. Een kleinkind die op een muziekinstrument speelt roept ook emoties op. Dat is wat een uitvaart persoonlijk maakt.

Op uitvaarten wordt alle soorten muziek gedraaid. Van Nederlandstalige levensliederen tot klassieke muziek en van moderne popnummers tot sfeervolle jazznummers. Alles kan, van een heuse tranentrekker tot feestmuziek waarbij het dak eraf gaat.

Mogelijk zal mijn muziekkeuze veranderen in de loop van de tijd, maar mijn playlist is al klaar, ook al ben ik nog lang niet van plan om te gaan.

The post Muziek zegt meer dan 1000 woorden appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/muziek-zegt-meer-dan-1000-woorden/feed/ 0
Locatie voor een uitvaart en/of condoleance bij Paviljoen Twiske https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/locatie-voor-uitvaart-en-condoleance/ https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/locatie-voor-uitvaart-en-condoleance/#respond Wed, 13 Mar 2019 09:44:41 +0000 http://www.ligthartuitvaartzorg.nl/?p=12126 Aandacht, persoonlijk en tijd zijn de kenmerkende facetten aan de werkwijze van Ligthart Uitvaartzorg.  We bieden de familie veel ruimte om de uitvaart naar eigen inzicht in te vullen. Locaties Het overlijden van een dierbare is een ingrijpend moment in ieders leven. Het is dan prettig om op uw eigen manier invulling te geven aan deze bijzondere …

Locatie voor een uitvaart en/of condoleance bij Paviljoen Twiske Lees verder »

The post Locatie voor een uitvaart en/of condoleance bij Paviljoen Twiske appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
Aandacht, persoonlijk en tijd zijn de kenmerkende facetten aan de werkwijze van Ligthart Uitvaartzorg.  We bieden de familie veel ruimte om de uitvaart naar eigen inzicht in te vullen.

Locaties

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpend moment in ieders leven. Het is dan prettig om op uw eigen manier invulling te geven aan deze bijzondere week. Het is dan fijn om mensen te helpen en begeleiden om de juiste beslissingen te nemen. Een uitvaart die bij u past, waarin we u alle tijd, rust en ruimte willen bieden. Passend bij de overledene zijn wij altijd op zoek naar locaties. Een daarvan is zeker ’t Paviljoen Twiske.

Paviljoen Twiske

Vorig jaar mochten we een familie begeleiden. Zij hadden specifieke wensen over de uitvaart en de condoleance na de uitvaart vertelde Mirelle van Ligthart Uitvaartzorg.  Het is fijn om te werken met locaties welke meedenken, zodat we de laatste wens van iemand wel kunnen vervullen.

Bij Paviljoen Twiske is veel mogelijk. Een uitvaart elders en de condoleance op deze locatie. Ook de uitvaart binnen of buiten bij het Paviljoen is bespreekbaar. Paviljoen Twiske heeft een mooi terras aan het water en ligt midden in het natuurgebied.

Het team van Paviljoen Twiske verzorgt de gasten tot in de puntjes met heerlijke drankjes en hapjes.Wanneer u een lunch, buffet of BBQ wenst, is dit ook mogelijk. De chef-kok maakt de heerlijkste gerechten! Koffie, thee met iets lekker behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Voor meer informatie en mogelijkheden kunt u contact opnemen.

Wensenboekje

Praten over de eigen dood is voor veel mensen niet gemakkelijk, maar voor uw nabestaanden kan het fijn zijn te weten dat ze bij uw overlijden handelen naar uw wensen. U kunt dan zelf uw afscheidslocatie bedenken. Wij helpen u hier graag mee in een persoonlijk en vrijblijvend gesprek.

https://paviljoentwiske.nl

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

The post Locatie voor een uitvaart en/of condoleance bij Paviljoen Twiske appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/locatie-voor-uitvaart-en-condoleance/feed/ 0
De glimlach https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/de-glimlach/ https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/de-glimlach/#respond Sat, 02 Mar 2019 15:53:54 +0000 http://www.ligthartuitvaartzorg.nl/?p=12118 In de komende periode zal ik schrijven over een aantal uitvaarten of gebeurtenissen. De familie en in dit verhaal ook Marieke hebben mij toestemming gegeven om haar verhaal te vertellen.   Bespreking Vandaag een ander verhaal. Wim zijn moeder was overleden, 101 is mevrouw Hoff geworden. We bespraken de uitvaart en ik vertelde Wim dat …

De glimlach Lees verder »

The post De glimlach appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
In de komende periode zal ik schrijven over een aantal uitvaarten of gebeurtenissen. De familie en in dit verhaal ook Marieke hebben mij toestemming gegeven om haar verhaal te vertellen.

 

Bespreking

Vandaag een ander verhaal. Wim zijn moeder was overleden, 101 is mevrouw Hoff geworden. We bespraken de uitvaart en ik vertelde Wim dat ik morgen weer terug zou komen om te kijken hoe het met hem en zijn gezin ging.

Wim zat in de woonkamer, zijn vrouw was even een paar uurtjes werken in de hospice en de kleinkinderen waren buiten aan spelen. Zijn zoon en dochter waren in de keuken, druk bezig met het schrijven van de enveloppen voor de kaart.

Wim vertelde over zijn carrière. Ik heb toestemming gekregen om zijn verhaal op te schrijven en met jullie te delen. Na jarenlang te hebben gewerkt met vele wisseldiensten ging Wim met pensioen. Na een paar maanden klussen in en rond het huis en bij zijn kinderen, begon Wim zich een beetje te vervelen.

Lang hoefde hij niet na te denken toen hij in de krant een artikel las over een nul uren contract bij een taxibedrijf. Het was even iets anders, maar door de diverse ritjes werd het boeiend. Soms moest hij eerst schoolgaande kinderen naar hun school brengen en daarna deed hij een ritje van moeder Jansen naar de pedicure.

 

Het verhaal van Marieke

Ook had Wim wel eens ritjes naar het ziekenhuis. Zijn klanten gingen voor onderzoeken, scans, gesprekken met de artsen of dialyses. Vaak praten de mensen tegen je alsof ze je al jaren kennen, vertelde Wim.

Net als een arts of begrafenisondernemer heb je geheimhoudingsplicht als taxichauffeur. Dan voelen de mensen zich vrij om even vanaf huis tot aan het ziekenhuis hun verhaal te doen. Soms begeleidt Wim ze naar binnen en wacht hij beneden totdat zijn klant weer terugkomt.

Ik vroeg aan Wim: “Welke rit is je bijgebleven?”. De tranen sprongen in zijn ogen. Hij vertelde mij een mooi verhaal over Marieke. Zij stapte op een ochtend in de auto met een beker koffie in haar hand. Stilzwijgend zat ze naast Wim tot aan het ziekenhuis. Vlak voordat ze de taxi verliet, vertelde ze dat ze voor een nacontrole naar de arts moest. Ze had borstkanker gehad en ze had beide borsten moeten laten verwijderen. Ze was gespannen. Wim liep samen met Marieke de hal in. Wim haalde een kop koffie en wachtte geduldig op Marieke.

De glimlach

Marieke kwam opgetogen de hal in en samen liepen ze naar de taxi. Marieke vertelde, toen ze op de snelweg reden, dat ze bij de arts voor de spiegel stond om zich uit te kleden. Zenuwachtig keek ze naar haar spiegelbeeld. Ze bekeek zichzelf goed in de spiegel en haar ogen bleven hangen op de plek waar eerst haar borsten zaten. Ze keek ernaar en zag de twee littekens, ze moest glimlachen en zag een lach in deze littekens. Wim luisterde aandachtig.

Wim vertelde verder dat hij een paar weken later Marieke weer tegen kwam in de supermarkt. Hij vroeg hoe het met haar was. Het ging gelukkig goed met haar. Ze had haar lichaam geaccepteerd. Ze vertelde dat als ze ‘s ochtends wakker werd en de gordijnen opzij schoof, ze elke dag tegen zichzelf zei: “Goedemorgen nieuwe dag”. Wat een sterke vrouw dacht Wim, dat ze zo positief in het leven stond ondanks haar verdriet en dat ze de littekens anders zag, als een glimlach die de wereld mooier maakte.

The post De glimlach appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/de-glimlach/feed/ 0
Hoe regel je een uitvaart? https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/hoe-regel-je-een-uitvaart/ https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/hoe-regel-je-een-uitvaart/#respond Thu, 21 Feb 2019 22:10:16 +0000 http://www.ligthartuitvaartzorg.nl/?p=12107 Waar gaat het bij een uitvaart om? Veel toeters en bellen, ingetogen of wat er past bij de overledene of familie? Wij regelen een uitvaart voor bijna elk budget. Wij denken mee en zoeken naar een passende kist/mand, kaart en locatie. Voor elk wat wils. In mijn vorige blog heb ik het verhaal verteld over …

Hoe regel je een uitvaart? Lees verder »

The post Hoe regel je een uitvaart? appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
Waar gaat het bij een uitvaart om?

Veel toeters en bellen, ingetogen of wat er past bij de overledene of familie? Wij regelen een uitvaart voor bijna elk budget. Wij denken mee en zoeken naar een passende kist/mand, kaart en locatie. Voor elk wat wils.
In mijn vorige blog heb ik het verhaal verteld over Danique waarbij de voetbal een grote rol speelde.

De koekjes van Janneke

Nu kwam ik vorige week bij de familie Groetjes. Een paar jaar geleden had ik al een voorgesprek met de familie gehad. Moeder Janneke had copd en was benauwd. Ze wilde het wel allemaal geregeld hebben voor als het niet goed zou gaan. We bleven zeker twee keer per jaar contact met elkaar houden om wat er was afgesproken nog even door te nemen. De laatste keer was twee weken geleden. Haar man Ruud en dochter Carina waren aanwezig. Moeder bakte altijd zelf haar koekjes, dus bij een bezoek aan huis was het altijd koffie of thee met een eigen gebakken koekje, heerlijk. Janneke had het recept uitgeschreven voor Carina, zodat zij koekjes kon bakken voor de condoleance, dat was haar wens. De uitvaart moest niet zo stijf en lekker informeel.

Het afscheid

Vorige week lag Janneke op bed in de kamer en haar zus kwam nog even bij haar op bezoek. Samen met het gezin over koetjes en kalfjes gesproken, foto’s van vakanties bekeken en samen herinneringen opgehaald. Bij het afscheid nemen keken ze bij de deur nog even naar het bed. Verbaasd zei Ruud: “Volgens mij heeft Janneke net haar laatste adem uitgeblazen”.

Na een half uur belde Ruud mij op met het verhaal dat Janneke was overleden. Ik ben meteen naar hen toegegaan en samen hebben we op de schouwarts gewacht. In de periode daarvoor heb je toch een band opgebouwd. In deze tijd konden Ruud en Carina hun verhaal vertellen. Samen hebben we Janneke verzorgd en in haar kist gelegd. Een kist waarop de kleinkinderen een verhaal konden schrijven of iets tekenen. Ruud vond het fijn dat ze nog thuis was. Elke ochtend dronk hij zijn koffie bij haar in de kamer.

De condoleance thuis

Zaterdagochtend maakten we de woonkamer in orde, tafel eruit en statafels in de kamer. Het huis rook naar de zelfgebakken koekjes. Bloemen netjes in de vensterbank en om de kist. In de middag was het een drukte van belang. Vele vrienden, kennissen, collega’s van Carina, schoolvriendjes van de kleinkinderen en buren kwamen langs. De voordeur in, afscheid nemen van Janneke, even tijd voor een praatje, koffie met een koekje en de achterdeur weer uit. Ik zag de familie genieten van deze aandacht.

 

De uitvaart

Dinsdag was de uitvaart in het crematorium. Daags daarvoor had ik al de afgesproken muziek en de foto’s aangeleverd. Na mijn openingswoord luisterden we naar muziek en keken naar prachtige oude foto’s. Voordat ik Carina het woord gaf, keek ik even naar Ruud en zei: “Wat een knappe vrouw heb je 62 jaar geleden aan de haak geslagen”. (Ruud had vroeger een eigen viswinkel in het dorp). Iedereen moest er om lachen want Ruud zei meteen: “ Ik weet wel welke dame ik met mijn werphengel moest vangen”. De toon was gezet en het werd een fijne, waardevolle maar zeker ook een informele uitvaart, want dat was de wens van Janneke.

The post Hoe regel je een uitvaart? appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/hoe-regel-je-een-uitvaart/feed/ 0
Voetbal was haar lust en haar leven, Danique was een clubvrouw in hart en nieren https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/voetbal-was-haar-lust-en-haar-leven-danique-was-een-clubvrouw-in-hart-en-nieren/ https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/voetbal-was-haar-lust-en-haar-leven-danique-was-een-clubvrouw-in-hart-en-nieren/#respond Tue, 12 Feb 2019 18:24:04 +0000 http://www.ligthartuitvaartzorg.nl/?p=12085 Het gezin Visser Danique, enige dochter, groeide op in een gezin met twee broers Jan en Dick, kinderen van vader Theo en moeder Roos. Allemaal waren ze gek op voetbal. Op zaterdag gingen ze als gezin kijken naar de spelende broers. Later speelde Danique zelf mee met de jongens. Op de heenweg naar de voetbalvelden …

Voetbal was haar lust en haar leven, Danique was een clubvrouw in hart en nieren Lees verder »

The post Voetbal was haar lust en haar leven, Danique was een clubvrouw in hart en nieren appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
Het gezin Visser

Danique, enige dochter, groeide op in een gezin met twee broers Jan en Dick, kinderen van vader Theo en moeder Roos. Allemaal waren ze gek op voetbal. Op zaterdag gingen ze als gezin kijken naar de spelende broers. Later speelde Danique zelf mee met de jongens. Op de heenweg naar de voetbalvelden werden in de auto de posities besproken. Theo was coach van Jan en hij was trainer van Dick. Op de terugweg werden de wedstrijden opnieuw geanalyseerd. Roos luisterde graag naar de gesprekken. Ze genoot van deze gezinsmomenten. Bij thuiskomst stond er nog een taak op haar te wachten, ze waste alle voetbaltenues, terwijl vader iets lekkers klaarmaakte.

Op zondag met z’n allen bij de radio ‘Langs de Lijn’ luisteren en ’s-avonds commentaar geven op de voetbalwedstrijden bij Studio Sport. Soms gingen ze met het hele gezin naar de voetbalwedstrijd van hun cluppie.  Zo ging het elk weekend voor de familie Visser, jaar na jaar.

Haar gezin

Met weemoed keek Danique terug naar deze tijd. De warmte en de saamhorigheid van het gezin waar ze in opgroeide. Zij had nu haar eigen gezin met man en drie kinderen, Thomas, Lucas en Luna. Ook in haar gezin speelde voetbal een grote rol. Nog steeds gingen ze op zondag achter hun club aan. Tijdens de uit-en thuis wedstrijden zaten ze op de tribune. Ze reisden met z’n allen met de bus naar en de uitwedstrijden en aten steevast op de terugweg een broodje kroket.

Onheilspellend nieuws

Tot een paar maanden geleden. Danique voelde zich al langere tijd anders als anders. Ze ging naar de dokter en deze stuurde haar meteen door naar het ziekenhuis. Een dag later kreeg ze een telefoontje wat haar leven compleet op haar kop zette. Danique had kanker en dat was al in een ver gevorderd stadium. Ze moest dit bericht eerst zelf verwerken. Hoe nu verder, waarom ik, hoe lang heb ik nog? Allerlei vragen spookte door haar hoofd. Uiteindelijk belde ze haar man Gerard om te vragen of hij naar huis wilde komen. Samen zijn ze naar het ziekenhuis gegaan en aan de dokter werden allerlei vragen gesteld.

Pas later hebben ze het slechte nieuws aan de kinderen, familie en vrienden verteld. Samen met hen zijn ze naar hun cluppie gegaan om daar nog de laatste wedstrijden te volgen zo goed en kwaad als het ging. Twee weken geleden namen ook de spelers afscheid van Danique. Een mooi eerbetoon aan alles wat zij voor haar club had gedaan en betekend.

De uitvaart

Vier weken geleden kwam ik bij de familie om haar uitvaart door te spreken. Ze wilde dat haar cluppie een rol speelde in het afscheid. In gesprek met de voorzitter kreeg ik alle medewerking om de wensen van Danique in vervulling te laten gaan. De condoleance mocht in het supportershome plaatsvinden en de uitvaart in de kantine. De bestuurskamer werd omgebouwd tot rouwkamer. Elke dag kwamen er steeds meer bloemen bij, allemaal in de clubkleuren. In de rouwkaart hadden we ook gevraagd om op een A4tje herinneringen, foto’s of grappige gebeurtenissen op te schrijven. Daar maakten we later een mooi herinneringsboek van voor Gerard en de kinderen.De condoleance werd goed bezocht, het was enorm druk. Het was een komen en gaan van familie, vrienden, spelers en collega’s.

 

De dag van de uitvaart brak aan

Het was de wens van Danique dat de condoleance en het afscheid op het sportcomplex plaatsvonden. Het werd een uitvaart met een lach en een traan. Passende muziek die allen raakte en mooie foto’s. Danique haar ouders hadden een mooi persoonlijk verhaal over haar jeugd met als afsluiting de tune van Studio Sport en Langs de lijn. Dick en Jan vertelde anekdotes over hun zus. Gerard en de kinderen hadden met elkaar een mooie foto presentatie gemaakt. Ook spraken een speler, collega en vriendin.

Vanuit de kantine werd de kist van Danique gedragen door familieleden en vrienden naar het hoofdveld, waar de spelers in tenue haar in een erehaag op stonden te wachten bij de middenstip, met de bal aan hun voeten. Voor mij was dit even slikken, wat indrukwekkend… Daarna werd Danique naar de rouwauto gedragen. Nog even keek ik om naar het hoofdveld. Daar lagen de stilliggende ballen op het veld, wat een bijzonder aangrijpend beeld was.

We vertrokken in besloten kring naar de begraafplaats waar we met elkaar afscheid namen van een bijzondere vrouw Danique. Alle belangstellenden aten in de kantine een broodje kroket, want dat kon natuurlijk niet ontbreken.

Danique was een clubvrouw in hart en nieren.

The post Voetbal was haar lust en haar leven, Danique was een clubvrouw in hart en nieren appeared first on Ligthart Uitvaartverzorging.

]]>
https://www.ligthartuitvaartzorg.nl/voetbal-was-haar-lust-en-haar-leven-danique-was-een-clubvrouw-in-hart-en-nieren/feed/ 0