Op 11 december organiseerde wij Wereldlichtjesdag in samenwerking met Stichting Troosthuys.

 

De dag vroeg op

Vroeg in de ochtend waren er al auto’s op het terrein van de begraafplaats in Krommenie, maar om 14.30 uur werd het nog drukker. Auto’s vol met potjes, kaarsen, bloemen van Ciska en nog veel meer.

Het terrein werd voorzien van allemaal lichtjes, de aula werd gezellig gemaakt en het hart werd geplaatst. De beheerder van de begraafplaats kwam ook even langs en keek verbaasd om zich heen. Wat was zijn terrein mooi verlicht. Veel mensen die van de braderie terugkwamen en mensen uit de omgeving kwamen nieuwsgierig kijken wat er allemaal stond te gebeuren. De banner met de tekst: ”Als dit er niet meer is…. Samen eten, samen gek doen, samen televisie kijken, samen luisteren naar muziek samen…” werd nog gauw van huis opgehaald.

Het werd donker

Om 16.30 uur werd het al wat schemerig en met elkaar hebben we de lichtjes aangedaan. Om 18.15 uur arriveerden de eerste bezoekers al. Ninke en Susanne ontvingen de mensen. Iedereen kreeg bij binnenkomst een kaars en een hartje. Daarin kon een ieder de naam van zijn of haar kind opschrijven.

De avond

Na een openingswoord van Mirelle werden de kaarsen ontstoken tijdens het Wereldlichtjesdag lied Precious Child, gezongen door Karin. Daarna las Jantine een brief voor aan haar overleden zoon Sven. Zijn overlijden heeft haar gevormd en geïnspireerd tot het werk wat ze nu doet. Na deze mooie woorden hebben de aanwezigen hun hartje met de naam van hun kind in het grote hart opgehangen. Zo zijn alle overleden kinderen in ons hart.

De VlinderHet pad naar de begraafplaats toe was verlicht en aan het einde hing een mooie vlinder. Met sterretjes zijn we daarnaartoe gelopen onder gezang van Karin. Sommigen hebben hun kaars op een graf geplaatst. Het was bijzonder om te zien hoe het licht zich over de begraafplaats verspreidde.

Bij terugkomst in de aula vertelde Susanne een prachtig verhaal over een meisje datin herinnering voortleeft. Ze zal altijd herinnerd worden aan de muziek die zij mooi vond of juist aan spruitjes die zij écht niet lekker vond.

De avond werd afgesloten met muziek, koffie, thee en iets lekkers gemaakt door Cindy en Loekie.

We kijken terug op een warme avond, het is fijn dat er zoveel mensen stil hebben gestaan bij alle kinderen die zo enorm worden gemist.

 

 

Wereldlichtjesdag 2017

Natuurlijk wordt er volgend jaar weer Wereldlichtjesdag georganiseerd en wel op zondag 10 december 2017.