Verzorging en opbaren

Verzorgen

Vroeger heette het afleggen, tegenwoordig heet het ‘het verzorgen van de overledene’, dat klinkt toch veel aardiger. Bij de ‘laatste verzorging’ wordt de overledene gewassen en gekleed en wordt eventueel make- up aangebracht. De verzorging wordt soms gedaan door de familie (vaak samen met de uitvaartbegeleider) en soms door een verzorgingsteam. Als je wil helpen, kan dat altijd. Het hoeft niet gelijk met wassen erbij, alleen het haar borstelen kan ook fijn zijn. Als overledene ben je kwetsbaar en het is fijn als de verzorging respectvol en in alle rust wordt gedaan.

Na een overlijden duurt het zo’n 2 uur voor het lichaam kouder aan gaat voelen en stijf gaat worden. Die stijfheid komt door het verstijven van de spieren, na een paar dagen trekt dat ook weer weg. Wanneer je de spieren een beetje masseert, worden ze wat slapper wat makkelijker is met het aankleden. Wanneer gekozen is voor crematie, moet een eventuele pacemaker of insulinepomp worden verwijderd. Dit gebeurt vaak door een speciaal verzorgingsteam, maar sommige uitvaartbegeleiders kunnen dat zelf. Wanneer gekozen is voor begraven, kies dan voor ‘niet synthetische’ kleding. Panties kan je vervangen door pantykousjes. Bedenk met sieraden en bril of je deze met de overledene mee wil geven of als aandenken wil bewaren.

Een belangrijke vraag is: Waar wordt de overledene opgebaard?

Steeds vaker blijven mensen thuis, vroeger was dat ook heel gewoon. Bij twijfel stel ik vaak voor om het een nachtje te proberen. Verhuizen naar een rouwcentrum kan altijd nog. Tot nu toe vinden de meeste naasten het uiteindelijk prettig dat de overledene thuis blijft en nog bij hen is, het afscheid vindt dan geleidelijker plaats dan in een rouwcentrum. Ook bij steeds meer verpleeghuizen is opbaring op de kamer of in huis mogelijk. Bij een thuisopbaring komt de uitvaartbegeleider iedere dag de overledene verzorgen.

opbaring-sfeer-300x200Wanneer er voor een standaard kist is gekozen, kan de kist meestal direct worden bezorgd. Bij bijzondere kisten duurt dat langer (zo’n 48 uur) en wordt een tijdelijke opbaarplank gebruikt. Uiteraard kan een overledene ook op bed worden opgebaard. Er komt een koeling op het bed of onder de kist en de opbaarplek kan mooi worden gemaakt met kaarsen, bloemen en alles wat je mooi vindt.

Wil je geen thuisopbaring of zijn de omstandigheden zo dat het niet kan, dan wordt de overledene overgebracht naar een rouwcentrum. Bezoek is hier op afspraak.

Sommige centra hebben ‘24 uurs kamers’, je eigen ruimte, waar je de sleutel van krijgt. Je kan er soms zelfs blijven slapen. Ligthart Uitvaartzorg mag gelukkig gebruik maken van een aantal rouwcentra van de collega’s.

Winkelwagen

uitvaartbegeleidster Annelies Meijboom

“ In 2020 leerde ik Mirelle kennen. Een warme lieve vrouw met passie voor haar werk. Haar werkmethode past heel goed bij mij. Zelf was ik al 13 jaar werkzaam in de uitvaart als verzorgster en uitvaartleider.

Het moeilijkste moment na een overlijden is om afscheid te nemen van je dierbare. Het is fijn en dankbaar om de nabestaanden te ontzorgen in deze korte maar moeilijke tijd. Mensen zijn in deze periode zeer kwetsbaar en emotioneel. Het is zwaar om vlak na een overlijden praktisch beslissingen te nemen. Met een warm gevoel en persoonlijke aandacht wil ik hierbij graag helpen. In het kleine en hechte team van Ligthart Uitvaartzorg is dat mogelijk. Wij zorgen ervoor met de nabestaanden dat ze terug kunnen kijken op een mooi en respectvol afscheid.”

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”

Neem direct contact met ons op

  • Voer een nummer in van 17 tot 19.
    Het antwoord is 18
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06