Vader Dick hield erg van koken. In zijn werkende leven was hij altijd druk, maar op de eerste zondag van de maand kookte hij. Het hele gezin kwam dan in de middag bij elkaar. Samen borrelen in de tuin of op de veranda met de heater aan. Het was vaste prik. Mocht je niet kunnen, geen probleem het ging altijd door.

Op vrijdagavond kwamen de kookboeken op tafel en samen met moeder Truus, die een lekker wijntje had ingeschonken, namen ze het menu door. Zaterdag samen naar de markt voor de verse ingrediënten en de laatste boodschappen werden gehaald in de supermarkt.

De familie op zondag

Als je zondag de keuken binnenkwam rook het al heerlijk. Elke gezin moest iets lekkers meenemen voor bij de borrel. Heerlijke humus met pesto of een gekruid goedje met wortel en pompoen of “gewoon” een toastje met diverse kaasjes of een lekker zak chips.

Rond de klok van 3 uur druppelde de familie binnen. Hoop kabaal van stemmen, voetballende kleinzonen-en dochters die al appent binnenkomen. Zodra je binnenkwam wierp je even een blik in de pan of in de oven, de gekruide geur van tijm, oregano, rozemarijn en marjolein kwam je tegemoet. Daar kon de familie zich al een hele week op verheugen.

Onder het genot van een wijntje en wat lekkers werden alle nieuwtjes gedeeld. Vader stond af en toe op en roerde dan even in de pannen. Vader Dick keek genietend naar buiten naar zijn gezin. De kinderen dekte de tafel en rond de klok van 19.00 uur zaten ze aan tafel. De familie smulde van de heerlijke maaltijd wat met liefde was gemaakt en dat proefde je zeker.

En dan….

Begin dit jaar ging het wat minder met vader. De familie kwam om de beurt dagelijks over de vloer om nu voor vader te zorgen. Helaas moesten ze van de week afscheid van hem nemen.

De pittig gekruide uitvaart

Bij het eerste gesprek met het gezin kreeg ik het maandelijkse familie ritueel te horen. Ik vertelde hen dat de kruiden en het eten centraal kon staan tijdens de uitvaart. In plaats van bloemen werden de kruiden tijdens de dienst op de kist gelegd en als afscheid werd er geproost op zijn leven met een goed glas wijn.

Vader had als wens om pittig gekruid de oven in te gaan. Moeder, de dochters en zonen gingen na de plechtigheid mee naar de ovenruimte. Daar werd de kist besprenkelt met wijn, nog een laatste pittige peper en natuurlijk de knoflook mocht niet ontbreken. Zo nam het gezin afscheid van vader. Na dit ritueel hebben ze thuis bij moeder samen een heerlijke maaltijd gekookt en op gepaste wijze in de tuin aan de grote tafel genoten zij. Met elkaar haalden ze herinneringen op aan de lieve, gekke en stoere vader en opa.