Hoe regel je een uitvaart?

Waar gaat het bij een uitvaart om?

Veel toeters en bellen, ingetogen of wat er past bij de overledene of familie? Wij regelen een uitvaart voor bijna elk budget. Wij denken mee en zoeken naar een passende kist/mand, kaart en locatie. Voor elk wat wils.
In mijn vorige blog heb ik het verhaal verteld over Danique waarbij de voetbal een grote rol speelde.

De koekjes van Janneke

Nu kwam ik vorige week bij de familie Groetjes. Een paar jaar geleden had ik al een voorgesprek met de familie gehad. Moeder Janneke had copd en was benauwd. Ze wilde het wel allemaal geregeld hebben voor als het niet goed zou gaan. We bleven zeker twee keer per jaar contact met elkaar houden om wat er was afgesproken nog even door te nemen. De laatste keer was twee weken geleden. Haar man Ruud en dochter Carina waren aanwezig. Moeder bakte altijd zelf haar koekjes, dus bij een bezoek aan huis was het altijd koffie of thee met een eigen gebakken koekje, heerlijk. Janneke had het recept uitgeschreven voor Carina, zodat zij koekjes kon bakken voor de condoleance, dat was haar wens. De uitvaart moest niet zo stijf en lekker informeel.

Het afscheid

Vorige week lag Janneke op bed in de kamer en haar zus kwam nog even bij haar op bezoek. Samen met het gezin over koetjes en kalfjes gesproken, foto’s van vakanties bekeken en samen herinneringen opgehaald. Bij het afscheid nemen keken ze bij de deur nog even naar het bed. Verbaasd zei Ruud: “Volgens mij heeft Janneke net haar laatste adem uitgeblazen”.

Na een half uur belde Ruud mij op met het verhaal dat Janneke was overleden. Ik ben meteen naar hen toegegaan en samen hebben we op de schouwarts gewacht. In de periode daarvoor heb je toch een band opgebouwd. In deze tijd konden Ruud en Carina hun verhaal vertellen. Samen hebben we Janneke verzorgd en in haar kist gelegd. Een kist waarop de kleinkinderen een verhaal konden schrijven of iets tekenen. Ruud vond het fijn dat ze nog thuis was. Elke ochtend dronk hij zijn koffie bij haar in de kamer.

De condoleance thuis

Zaterdagochtend maakten we de woonkamer in orde, tafel eruit en statafels in de kamer. Het huis rook naar de zelfgebakken koekjes. Bloemen netjes in de vensterbank en om de kist. In de middag was het een drukte van belang. Vele vrienden, kennissen, collega’s van Carina, schoolvriendjes van de kleinkinderen en buren kwamen langs. De voordeur in, afscheid nemen van Janneke, even tijd voor een praatje, koffie met een koekje en de achterdeur weer uit. Ik zag de familie genieten van deze aandacht.

 

De uitvaart

Dinsdag was de uitvaart in het crematorium. Daags daarvoor had ik al de afgesproken muziek en de foto’s aangeleverd. Na mijn openingswoord luisterden we naar muziek en keken naar prachtige oude foto’s. Voordat ik Carina het woord gaf, keek ik even naar Ruud en zei: “Wat een knappe vrouw heb je 62 jaar geleden aan de haak geslagen”. (Ruud had vroeger een eigen viswinkel in het dorp). Iedereen moest er om lachen want Ruud zei meteen: “ Ik weet wel welke dame ik met mijn werphengel moest vangen”. De toon was gezet en het werd een fijne, waardevolle maar zeker ook een informele uitvaart, want dat was de wens van Janneke.

Neem direct contact met ons op

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Ligthart Uitvaartzorg
Weiver 7
1561 XA Krommenie

Telefoon: 075 – 75 03 271
Email: [email protected]

Mobiel: 06 – 34 76 89 26
Bel bij overlijden: 06-54 76 32 06

Uitvaartverzorgster Kitty Hopman

Gastvrouw Monique de Haan

“Ik werk graag samen met Mirelle Draaijer, omdat ze een bijzondere vakvrouw is met hart voor haar zaak, voor degene die komt te overlijden of is overleden, en voor de familie. Haar bedrijf is uitgegroeid tot een regionale uitvaartonderneming waarmee ze zich duidelijk onderscheidt, vooral door haar persoonlijke aandacht voor alle betrokkenen. Ze neemt alle tijd voor hen, luistert nauwkeurig, ontzorgt en adviseert, en heeft oog voor de details. Dankzij haar hartverwarmende gesprekken, haar ervaring en creativiteit komt Mirelle – in nauw overleg met de familie – elke keer weer tot een stijlvolle uitvaart met die persoonlijke touch, passend bij de overledene en zijn of haar naasten. Elk afscheid wordt hierdoor een gedenkwaardige periode, waar de nabestaanden dankbaar op terugkijken. Het is mooi om te mogen bijdragen aan deze missie van Ligthart Uitvaartzorg. Ik doe mijn werk als gastvrouw en assistente van Mirelle dan ook met veel plezier. Gedrieën vullen we elkaar perfect aan en hebben een fijne, onderlinge klik.”

Uitvaartleidster Mirelle Draaijer

Uitvaartbegeleidster Mirelle Draaijer

“Zo kan het dus ook! Dat was mijn conclusie na de begrafenisceremonie van mijn lieve oom. De uitvaart was tot in de puntjes verzorgd, en daarom vroegen we dezelfde uitvaartbegeleidster ook voor de uitvaart van mijn oma. Omdat ik het oudste kleinkind ben, voelde ik me geroepen een speech te houden. Uit onverwachte hoek kreeg ik waardevolle hulp; van de uitvaartverzorgster zelf! Ze gaf me professionele tips en daarmee vertrouwen waardoor de speech een succes werd en ik heel persoonlijk afscheid heb kunnen nemen. Wat de uitvaartbegeleidster doorlopend liet zien in haar aanpak, is dat je er als familie niet alleen voor staat. In mijn inspiratiebron herkende ik mezelf als toekomstig uitvaartbegeleidster, inmiddels alweer 10 jaar geleden; de vakvrouw die zorgvuldig luistert, en die in nauw overleg met de nabestaanden alles met liefde regelt, originele ideeën aandraagt en bijzondere wensen realiseert.”

Uitvaartverzorgster Monique de Haan

Gastvrouw Kitty Hopman

“In 2009 heb ik Mirelle Draaijer leren kennen, toen zij de uitvaart verzorgde van een familielid van ons. Mirelle was onze steun en toeverlaat tijdens die drukke, moeilijke periode. Ze deed haar werk met passie, nam alle tijd en bracht rust en overzicht. Ze had indruk gemaakt, doordat ze er écht voor ons was. In die tijd was er een band ontstaan, dus hielden Mirelle en ik contact.
Een poosje terug vroeg ze me voor de mooie functie van gastvrouw. Ze had terecht gezien dat dit werk me op het lijf is geschreven; ik werk vanuit mijn hart met en voor mensen. Wat me vooral aanspreekt, is het kleinschalige karakter van Ligthart Uitvaartzorg; als klein, hecht team ontzorgen we, en dragen we vanuit onze persoonlijke kwaliteiten elke keer opnieuw bij aan een uitvaart met dat persoonlijke tintje. Ik doe mijn werk met liefde; door Mirelle te assisteren, ondersteun ik indirect de betrokken familie, en dat geeft me veel voldoening.”